Френските прокурори задържаха за разпит един от най-известните футболни анализатори във Франция в разследване за сексуално посегателство, прокурори и източници близки до случая разкриха в четвъртък.

58-годишният Пиер Менес загуби работата си по-рано тази година в телевизионния канал Canal Plus заради няколко оплаквания от жени по негов адрес. Впоследствие една от въпросните жени обвинила Менес в сексуално посегателство след мача на 20 ноември между Пари Сен Жермен и Нант, и прокурорите започнали разследване.

Адвокатът му Араш Дерамбарш потвърди, че Менес е бил задържан за разпит, който според източник близък до случая е проведен по молба на прокурори. Дерамбарш заяви, че самият Менес ще подаде жалба срещу „клеветническия донос“ срещу него.

Менес бе звездният анализатор на предаването „Канал Футбол Клуб“, но се оттегли от позицията си през юли поради опасения относно поведението му. Той бе обвинен през август 2016 в края на едно от предаванията за това, че вдигна полата на своя колежка, преди да я хване за задните части – извън ефирно време, но пред аудиторията в студиото.

В друга сцена, която била записана и след това споделена отново в социалните мрежи, той целунал своята колежа Изабел Моро по устата, докато излъчвал от студиото. Той настоя, че здравословни проблеми означават, че паметта му за подобни събития е избледняла.

Много коментатори определят Франция като бавна в пречупването на дълготрайни табута за сексуалното насилие и тормоз. Но в последните няколко месеца, няколко обвинения и правни случаи засегнаха известни личности като писателя Габриел Мацнеф и политическия анализатор Оливие Дюамел.